Monday, December 29, 2014

End Of Year


Assalammualaikum n hai all..
:)

lame dh x update blog.. draft berduyung2 tersimpan dlm blog nie tanpa d publish kn.. bkn x nk publish tp sbb gambar2 yg ku nanti x berkunjung tiba..  since kat rumah pown dh xde internet, so membuatkan proses update blog sgt limited.. *buleh dak bg alasan tu? hikhikhik..*

since dh nak hujung tahun nie, just nak share a few memorable yg telah menjadi kenangan sepanjang tahun nie.. sgt byk kenangan yg d lalui.. ade pahit dan manis, dan ada juga suka dan duka nyaa.. but Alhamdulillah, masih lagi berpeluang menghirup udara kurniaan Allah ini..

last update pasal MH370.. after that, byk kenangan yg d karang dan tersimpan as a DRAFT dlm blog nie.. inshaaAllah, jika berkesempatan, akan publish sume draft yg ade.. *even dh tau dier outdated* 



Lets we list together what was happened during this year start from:

March 2014
Kenaboi Adventure Race

April 2014
Suai Kenal 2 Keluarga
Marathon Milo
Majlis Perkahwinan KJ n Kak Ayu

May 2014
Towerthon at Menara KL
Pameran Pengantin (MVEC)
AMLA & ATFA Training 

June 2014
Majlis Perkahwinan Aemy n Linda
Majlis Perkahwinan Pinky
Gunung Kajang
1 Ramadhan

July 2014
Hantar borang permohonan Nikah
1 Syawal
Our Engagement Day

August 2014
Energizer Night Race

September 2014
Matta Fair 2014
Training at SIDC, Mount Kiara
AISB Annual Training

October 2014
Our Solemnization Day
Our Reception Day (bride side)
Majlis Perkahwinan Kak Aimy
Bonda admitted at Kajang Hospital

November 2014
Our Reception Day (groom side)
Honeymoon Part 1
Bonda Admitted at Kajang Hospital

December 2014
Appointment Bonda with Nephrology at Serdang Hospital
Majlis Perkahwinan Ijad & Kasha
Putrajaya Duo Challenge
Kenduri Cukur Jambul Ilmi
Birthday Celebration

wahhh.. byk tu klu nak update sume.. hahahaha.. so kite tunggu n lihat jew la entry mana yg akan d publishkan..


see you when i see you..

take care.. daaa~~



Wednesday, December 24, 2014

Pray For Pantai Timur


Assalammualaikum n hai all..
:)


skrg tgh musin hujan.. mana2 tempat d simbahi hujan.. klu dl musim kemarau, org bising kata panas jew.. now hujan, org pown asyk bising kate hujan jew.. haihhh.. xtau la nk kata ape.. 

kat tempat leya pown skrg hujan dr pg smpai ke petang n sometimes seharian hujan.. best mmg best sbb sejuk jew suasanan.. aman dan damai rs nyerr.. tp dlm kegembiraan kite menikmati anugerah Allah ini, Pantai Timur skrg d landa banjir teruk.. yg terburuk menurut sumber.. byk kawasan yg terjejas dan terputus hubungan.. sedey bile pk keadaan drg kat sane..

Allahuakhbar.. sesungguhnya Allah sedang berbicara.. Allah menegur kite melalui ujian yg d turunkan buat hamba2Nya.. sama ada kite sedar atau tidak shj.. 

Ya Allah, berikanlah yg terbaek buat kami, lindungilah mangsa2 banjir d Pantai Timur, kurniakan mereka kesabaran, ketabahan, kekuatan utk menghadapi ujian ini ya Allah.. hanya doa yg kami mampu titipkan buat kalian.. semoga kalian terus tabah menghadapi ujiaan Allah ini..aamiin..

#PrayForPantaiTimur

Tuesday, March 25, 2014

MH370 - Sadness News

Assalammualaikum..
Hi all,
:)

Alhamdulillah syukur masih d beri peluang utk bernafas d bumi ciptaan Allah yg indah ini..

Hr nie, genap 18 hari pesawat #MH370 hilang.. sedang dalam semua warga Malaysia dalam kesedihan menanti perkembang seterusnyer dr kerajaan, 10mlm 24 March 2014, Malaysia d kejutkan dgn pengumuman yg d buat oleh Perdana Menteri mengenai kehilangan #MH370..

"With deep sadness and regret I must inform you that, according to this new data, flight #MH370 ended in the Southern Indian Ocean"

Ketika Perdana Menteri mengumumkan mengenai maklumat terkini yg mereka perolehi dr INMARSAT melalui sidang media mengejut, leya ketika itu sedang berjogging d Putrajaya.. 1020mlm baru dpt tau mengenai berita tersebut.. tau pown sbb ade member yg bgtau ketika leya menghampiri kereta..

selepas member leya bgtau pasal #MH370 berakhir d Lautan Hindi, ayat spontan yg keluar dr mulut leya, "yke?? buleh pecaya ke sume tu??"

ketika santai2 lepas jogging smbil borak2 dgn mber leya tu, jari jemari lincah menekan2 hp utk membuka facebook.. *even any news in facebook sometimes cannot be trusted*

masa otw balik umah, tgh2 best dgr lagu ttbe DJ radio playback press conference Perdana Menteri td.. *meremang bulu roma dengar*

but, deep in my heart, Im still believe all the passenger and cabin crew still survive.. and they at someplace that we can't find them.. until the SAR Crew find something related with fllight #MH370 and officially announce by Malaysia Government..

p/s: to all family members of passenger and cabin crew, keep strong and keep pray for them.. we, Malaysian people will support all of you and we will always keep pray for them too..
hope the miracle will happen for #MH370.

#KeepPrayForMH370

Monday, March 24, 2014

Pijar

Assalammualaikum..
hi all..
:)

Alhamdulillah masih berpeluang utk bernafas d bumi ciptaan Allah ini..

Pijar!! pernah dengar x perkataan tu? leya try carik dlm kamus Dewan Online, tp xdok la plk.. tp menurut org tua2 a.k.a mak2 nie, pijar tu disebabkan oleh kite pegang cili terlalu lama.. so dier rasa mcm panas2 or pedih2..

sbb ttbe buat en3 nie, act jari jemari leya dok pijar skrg nie.. sbb smlm dok potong cili time rewang utk kenduri kawen 2 pupu leya.. mula2 tu mmg x rasa ape la kan.. tp bile dh lame gyler pengang cili, ckit2 dier rasa pijar tu.. but at the end, smpai la nie rs pijar tu x hilang2 lagi..

masa time rewang tu, ade la jugak org tua2 kat c2 bg petua.. kata mereka waktu itu, lepas dh sudah nie kang, ramas beras tau utk hilangkan rs pijar tu.. lepas tgn dh rs sgt2 pijar nyer tu, leya pown stop la potong cili2 tu.. try la sabun tgn guna sabun basuh pinggan, tp x jalan gak..

balik jew umah, trus try ramas beras.. tp lepas basuh balik tgn lepas ramas beras tu, tgn still lagi rs pijar nyerr.. pegang segala bnd sume x best!!! sbb sgt2 rs mcm tgn tu melecur.. sgt saket..
time nak tido lagi horror.. siap berdenyut2 lagi mcm lepas kena bnd panas.. smpai merintih leya tdo mlm td..
*teringat kaki yg melecur kena ekzos masa eksiden dl.. mcm tu la rasa nyer kat tgn yg pijar tu..*

so, xtau la bila akan hilang rs pijar nie.. hope x lame la kn sbb susah nak buat kije.. dok menaip kat keyboard nie pown rs pedih sgt2 jari2.. :'(



Sunday, March 9, 2014

MH370 Incident

Assalammualaikum.
Hi all,
:)

Alhamdulillah masih berpeluang utk bernafas d bumi ciptaan Allah ini..

pagi semalam, ketika bagun pagi, leya d kejutkan dgn berita yg d terima dari sabahat leya yg sama2 belajar d UNISEL dl..

title of the news is MH370 Incident!! haaa.. sudah.. hati dok berdebar2 bile baca tajuk whatsapp yg mber leya hantar tu.. 

truskan membaca berita yg d sampaikan tu.. Malaysia Airlines confirms that flight MH370 has lost contact with Subang Air Traffic Control at 2.40am today (8 March 2014)..

Ya Allah.. kapal terbang hilang? beristighfar kejap leya time tu.. tgk jam time tu dh kul 830pagi.. hampir 6jam kapal terbang tu hilang.. apa lah nasib penumpang n cabin crews dlm kapal terbang tu.. hopefully nothing bad will be happen to them..

Keep pray for them n followed the latest update at TV..



Thursday, February 6, 2014

February

Assalammualaikum
Hey all..
:)

Alhamdulillah masih d beri kesempatan utk bernafas d muka bumi ciptaan Allah ini..

Dh agak lame x update blog nie.. login nyer hampir ever weekdays tp nak update nyer x smpat2.. ampunkan lah diri ini.. hihihi..

klu uoll nk tau, this month adalah bulan busy bg ku.. dan jugak my colleague since our head of department on maternity leave.. 

Leya kategorikan sbg bulan sibuk sbb ktorg skrg nie dok prepare report utk submission at the end of  this month.. so agak rushing bile kije yg sepatutnyer buat 3org tp kne handle 2org.. *tu x termasuk ad-hoc kije lagi tu*

But this month, ade something yg leya x sabar nak tunggu.. apakah dier???

Haaa.. tunggu.... Jumpe d next entry okay.. :)

Okaylah.. cukup dl smpai d cni.. thanks sbb sudi singgah n baca entry yg x seberapa nie.. 


Saturday, January 18, 2014

Alahai bonda...

Assalammualaikum..
Hye all..
:)

Alhamdulillah masih lagi d berikan kesempatan utk bernafas d bumi ini dan masih berkesempatan mencoretkan kata2 dlm blog nie..

sayang mereka sangat!!

Haaa.. entry kali nie mengiraskan tentang BONDA.. bonda siapakah?? Semestinyer la bonda sy... hehehehe..

Okay, nak d jadikan cerita, ayahnda ade teambuilding kat PD.. so for sure la kne bermalam kat sna kn.. tp x lame, just 2days 1night.. 

Hari pertama ayahanda p, mlm nyer kami sekeluarga yg tinggal nie agak "kecoh" ckit sbb dlm usaha nak bwk along p spital.. demam almost 1 week and badan dh naek bintik2 merah but still dont want go to hospital.. smbil2 pk alternative selaen dr bwk p spital, bonda urut2 along smbil sohseh2.. terus sakat along, tgk ibu dh ngs ko x nk p spital.. then trus bonda menafikan smbil menghulurkan telefon nyer ke aku.. so aku pown bc la msg yg terdpt dlm tu.. huhuhuhu... bonda ngs sbb ayahnda reply, syg awi jgk... 

Then, suddenly dpt advice from 1 doc, swuh mkn 3sudu daun betik.. DAUN ok!!! Bukan pucuk betik ke atau buah betik.. tp daun betik.. daun tu kne tumbuk lumat and mkn 3sudu besar.. so masa proses menumbuk daun betik bagi lumat, ku dgn adik kat dapur la skali menemani bonda smbil2 membantu.. then terpasan muka bonda merah, I said to bonda, "ibu.. jgn la ngs lagi.." then my bonda said, "dh x ngs dh, tp klu teringat mmg ngs balik laa..."

B4 along mkn tu, aku bg kata 2 kat along.. nak makan nie ke nak p spital?? So along choose utk mkn daun betik tu.. so agak kelakar la bile tgk gelagat along lepas dier makan daun betik 1 sudu tu..

esk pagi nyer time aku nak p kije, bonda bgn jugak.. then terpasan mata bonda sembab.. walaupun dh tau nape sbb nyer but I still asked, "bu.. nape mata ibu sembab?" then ibu jeling jew tanpa berkata2.. hehehe..

p/s: bonda x penah berpisah dgn ayah.. always together.. so ttbe bile kne tinggal, mmg sodeh eh laen mcm la.. sian bonda.. kami syg bonda n ayahnda.. <3 p="">